Ναύπλιο - Ύδρα - Σπέτσες

Οδικώς 4 ημέρες

Tο Nαύπλιο ή Aνάπλι,μία από τις πλέον γνωστές και όμορφες πόλεις της Eλλάδος. Eκτός από διοικητικό είναι και σημαντικό τουριστικό κέντρο, με συνεχή κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εαν δεν πήγατε …να πάτε…εάν πήγατε ,,είναι βέβαιο ότι θα ξαναπάτε!!!!Στο Ναύπλιο ποτέ και για κανέναν μία φορά δεν είναι αρκετή! Το Ναύπλιο φημίζεται για την ιστορική του πλευρά, υπάρχουν αξιοθέατα που αξίζει και επιβάλλετε να δείτε. Άλλωστε υπήρξε και η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας. Αφού τελειώσετε τον ιστορικό περίπατο μπορείτε να χαλαρώσετε στα αμέτρητα γραφικά μαγαζιά για ένα καφέ ή για φαγητό, να κάνετε μια βόλτα  και μετά να συνεχίσετε το βραδύ στα μπαράκια που υπάρχουν παντού.

Αξιοθέατα

Μπούρτζι

Ο υπέροχος θαλασσόπυργος,το καστέλλι του Ναυπλίου!!! Μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά το 1473,οι Ενετοί εκπόνησαν ένα έργο οχύρωσης της πόλης κι έτσι κατασκεύασαν το Μπούρτζι,εφοδιάζοντας το με πολυβόλα έτσι ώστε να σταματάει την είσοδο κατακτητών και πειρατών που απειλούσαν την πόλη.Το φρούριο χρησιμοποιούνταν σαν αμυντικό οχυρό μέχρι το 1865 όπου και έγινε ο τόπος κατοικίας του δημίου της γκιλοτίνας.Το 1930 μετατράπηκε σε μία από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες με πληρότητατα 12 πολυτελών δωματίων και εστιατορίου, κατέχοντας περίοπτη θέση σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς παγκοσμίως.Το 1970 δυστυχώς έπαυσε η λειτουργία του και από τότε παραμένει ένα αξιοθέατο και χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Παλαμήδι

Το φρούριο της πόλης με τα 999 σκαλιά!Το εντυπωσιακό αυτό φρούριο κατασκευάστηεκ σε χρόνο ρεκόρ,σε μόλις 3 χρόνια, το 1711- 1714. Οι προμαχώνες Ας σημειωθεί ότι οι ονομασίες των προμαχώνων άλλαζαν ανάλογα με τους κατόχους του φρουρίου.Αρχικά είχαν αρχαιοελληνικά ονόματα, απέκτησαν τούρκικα ονόματα κατά την Οθωμανική εποχή και ονόματα Ορθόδοξων αγίων όταν το Ναύπλιο έγινε μέρος της σύγχρονης Ελλάδας.Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατιάς δεν επιτρεπόταν η είσοδος των Ελλήνων στο φρούριο. Ένας από τους προμαχώνες, που ονομάζεται “Μιλτιάδης”, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον ήρωα της Ελληνικής επανάστασης.Ο προμαχώνας αυτός λειτούργησε από το 1840 εως το 1925 σαν φυλακή βαρυποινιτών.Εδώ βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα,που αρχικά ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεράρδο.Στις 29 Νοεμβρίου του 1822 μια ομάδα Ελλήνων με πρωτεργάτη τον Στάικο Σταικόπουλο με αιφνιδιασμό κατέλαβαν το φρούριο.Στις 30 Νοεμβρίου,αφού καθαρίστηκε μετά από χρόνια το εκκλησάκι ,τελέστηκε δοξολογία κι ο ναός έκτοτε αφιερώθηκε στον Άγιο Ανδρέα.Και κάθε χρόνο γιορτάζει μαζί με την απελευθέρωση της πόλης. Από το φρούριο η θέα σας κόβει πραγματικά την ανάσα!

Ναός Αγίου Σπυρίδωνα

Ο ναός είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας, στο Ναύπλιο αλλά μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς το 1686 και κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης, ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές. Έτσι, το 1702 ο ναός κτίσθηκε πάλι από την αρχή, με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου. Έξω από την είσοδο του Aγίου Σπυρίδωνα εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Εκεί, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 πέφτει νεκρός από τα βόλια των Μαυρομιχαλέων ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, Ιωάννης Καποδίστριας την ώρα που πήγαινε να εκκλησιαστεί στο ναό του Aγίου Σπυρίδωνα, όπως συνήθιζε να κάνει κάθε Κυριακή. Στην είσοδο του ναού, του είχαν στήσει καρτέρι οι δολοφόνοι του, που αφού τον χαιρέτισαν, του επιτέθηκαν. Ο μεν Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης με πιστόλι, ο δε Γεώργιος Μαυρομιχάλης με μαχαίρι. O θάνατος του Κυβερνήτη υπήρξε ακαριαίος. O Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης καταδιώχθηκε και θανατώθηκε από το μανιασμένο πλήθος, ενώ ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης εκτελέστηκε λίγες ημέρες αργότερα.H συγκίνηση για τη δολοφονία του Κυβερνήτη ήταν μεγάλη. Η κηδεία του τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Τα σπλάχνα του Κυβερνήτη τοποθετήθηκαν εντός πολυτελούς θήκης κάτω από το Ιερό Βήμα του ναού. Στην είσοδό της εκκλησίας σε μία γυάλινη προθήκη, υποδεικνύετα το μέρος όπου σφηνώθηκε η μοιραία σφαίρα.

Μουσείο Κομπολογιού

Το μοναδικό στον κόσμο! Το εργαστήριο ιδρύθηκε ,μαζί με το Μουσείο τον Απρίλιο του 1998 από τον Άρη Ευαγγελινό και τη Ραλλού Γρομιτσάρη. Η ιστορία ξεκίνησε το 1958, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου ζούσε ο παππούς του κ. Ευαγγελινού και τους μετέδωσε τις γνωσεις του αλλά πάνω από όλα την αγάπη του για το κομπολόι.Από το 1963 ξεκίνησαν ένα ταξίδι γνώσης και αναζήτησης σπάνιων,ιδιαίτερων, κομπολογιών από όλο τον κόσμο.Η συλλογή τους έφτασε τα 1000 κομμάτια από ατόφιο κεχριμπάρι, κεχριμπάρι-μαστίχα, κεχριμπάρι-φατουράν, μαύρο και κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκκαλο, κέρατο. Το εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και δημιουργεί πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες, περισσότερες των οποίων κατασκευάζονται σε εργαστήρια στην Ανατολή.Μπορείς να βρεις κομπολόγια από κεχριμπάρι, κοράλλια, ξύλα, κόκαλα, βακελίτη, κέρατα, κρύσταλλα, διάφορους καρπούς, μείγματα παλιών ρητινών, τεχνητή ρητίνη και πολλά ακόμα υλικά.Ναύπλιο ….χωρίς επίσκεψη στο μουσείο κομπολογιού δεν νοείται!!!!

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου

O μητροπολιτικός ναός του Aγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.Στο ναό του Aγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Eλληνικής Eπανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού ή του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Eδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Kυβερνήτη της Eλλάδος Iωάννη Kαποδίστρια. Tο ταριχευμένο μάλιστα λείψανο του Kυβερνήτη εναποτέθηκε στο διακονικό του ναού, για έξι περίπου μήνες, μέχρι τις 29 Mαρτίου του 1832. Στο ναό του Aγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο, στις 25 Iανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Eλλάδος, Όθωνας. Σήμερα μπορεί κανείς να δει στο ναό το θρόνο του Όθωνα, απ’ όπου ο νεαρός βασιλιάς παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία.O νάρθηκας και το κωδωνοστάσιο προστέθηκαν το 1834, από την Aντιβασιλεία, σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά Όθωνα στην πόλη. Tην εποχή αυτή, ο Άγιος Γεώργιος έγινε ο μητροπολιτικός ναός του Nαυπλίου. κάθε καλοκαίρι εδώ τελούνται συναυλίες στο πλαίσιο του διάσημου Φεστιβάλ Nαυπλίου.

Ακροναύπλια

Η Ακρόπολη του Ναυπλίου που οι Οθωμανοί ονόμαζαν Ιτς-Καλέ.Μία επιβλητική βραχώδης χερσόνησος που κάποτε υπήρξε η Ακρόπολη του Ναυπλίου. Μέχρι και τον 13ο αιώνα η ακρόπολη ήταν μια πόλη από μόνη της.Αργότερα με την άφιξη των Ενετών και των Φράγκων έγινε μέρος οχύρωσης της πόλης. Αποτελείται από τρία επίπεδα, καθένα από αυτά κτίστηκε σε διαφορετική ιστορική περίοδο.Κατά την σύγχρονη εποχή η Ακροναυπλία χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή μέχρι που αποφασίστηκε η αξιοποίηση της περιοχής και χτίστηκε μια ξενοδοχειακή μονάδα η οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα στην περιοχή.Η θέα προς το Μπούρτζι και την παραλία της Αρβανιτιάς είναι μαγευτκή.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στεγάζεται σε ένα Ενετικό,επιβλητικό, διώροφο, κτήριο στηνν Πλατεία Συντάγματος Το κτήριο κτίστηκε το 1713, κατά την περίοδο της Δεύτερης Ενετοκρατίας, από τον Προβλεπτή του στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο για να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη του στόλου. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα κτίσμα, διαστάσεων 33,50μ. x 13,70μ. και ύψους 15,60μ.Η έκθεση εκτείνεται και στους δύο ορόφους ,σε αίθουσες ίδιας κάτοψης και διαστάσεων.. Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου παρουσιάζονται τα ευρήματα των προϊστορικών χρόνων ενώ στην αίθουσα του δεύτερου ορόφου τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων.Κορυφαίο έκθεμα του μουσείου αποτελεί η μυκηναϊκή πανοπλία των Δενδρών που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αι. π.Χ. Πρόκειται για το λαμπρότερο και εντυπωσιακότερο δείγμα του αμυντικού οπλισμού των Μυκηναίων που διασώθηκε ως τις μέρες μας,για το οποίο μάλιστα υπάρχει και αναφορά από τον Όμηρο,στην Ιλιάδα.

Μουσείο Μπουμπουλίνας

Στο 300 ετών αρχοντικό της καπετάνισσας, στεγάζεται από το 1992 το Μουσείο της Μπουμπουλίνας.Ιδρύθηκε από τον απόγονο της Μπουμπουλίνας Φίλιππο Δερμετζή-Μπούμπουλη,ο οποίος μπορεί να σας υποδεχθεί και να κάνει ο ίδιος την ζωντανή ξενάγηση που πραγματοποιείται στο μουσείο.Στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της στην Επανάσταση του 1821.Το Μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του διώροφου αρχοντικού και αποτελείται από 4 δωμάτια.Φιλοξενεί συλλογή όπλων,την πιστόλα της Μπουμπουλίνας,πορτραίτα και κοσμήματα της ηρωίδας,ένα αφρικάνικο ξίφος(δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου Α΄),το χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγανέμνων και άλλα σημαντικά εκθέματα.Είναι χρέος μας να το επισκεφτούμε….

Η Σπηλιά του Μπεκίρη

Ένα φυσικό αξιοθέατο στις Σπέτσες είναι η Σπηλιά του Μπεκίρη. Βρίσκεται κοντά στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, αρκετά καλά κρυμμένη σπηλιά που τα παλιά χρόνια ήταν το καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα των Σπετσών κατά την διάρκεια των επιδρομών. Η προσέγγυση γίνεται είτε από θάλασσα είτε από τη στεριά, χρειάζεται όμως πολύ προσοχή.

Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο

Το ξενοδοχείο ορόσημο των Σπετσών.αποτελεί ένα από τα ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος των Σπετσών Όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ο οποίος και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών, το «Poseidonion Grand Hotel» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικη λάμψη. Σύντομα αναδείχθηκε σε σημείο κατατεθέν του νησιού, φιλοξενώντας στους χώρους του μέλη της υψηλής κοινωνίας, της βασιλικής οικογένειας καθώς και πλούσιους Αθηναίους.

Άρματα

Κάθε χρόνο το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα μία σειρά ιδιαίτερα εκδηλώσεων,η περίφημη Αρμάτα.Στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, ανήμερα της γιορτής των Γενεθλίων της Θεοτόκου, στο θαλάσσιο στενό ανάμεσα στις ακτές των Σπετσών και την ακτογραμμή της Ερμιονίδας, έλαβε χώρα μια σημαντική ελληνοτουρκική ναυτική σύγκρουση,η Ναυμαχία των Σπετσών.Με την παράτολμη και ηρωική πράξη ενός σπετσιώτη πυρπολητή, του Κοσμά Μπαρμπάτση, ο οποίος εφόρμησε με απαράμιλλη ανδρεία στον τουρκικό ναυτικό σχηματισμό, προσέγγισε με το μικρό σκάφος του την τουρκική ναυαρχίδα και κατάφερε να την πυρπολήσει και ανάγκασε τον Τούρκικο στόλο σε υποχώρηση.Η αναπαράσταση αυτής της ναυμαχίας τελείται κάθε χρόνο στο λιμάνι του νησιού όπου δημιουργείται μία μοναδική ατμόσφαιρα.Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι πυρπολείται μία ναυαρχίδα και στη συνέχεια βουλιάζει, εν μέσω πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών και πλήθος κόσμου. Το πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει επίσης και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικές εκθέσεις. Ανήμερα της γιορτής, 8 Σεπτεμβρίου, γιορτάζει και η Παναγία Αρμάτα.

Μουσείο Σπετσών

Το σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη,που ήταν από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών,είναι ένα αξιοθέατο στις Σπέτσες .Από το 1994 στο εσωτερικό του εκτίθονται αντικείμενα που μαρτυρούν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1795 και το 1798 και αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους. Ξεκινώντας από την Πρωτοελλαδική περίοδο, τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν γλυπτά και νομίσματα από τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενδυμασίες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκθέματα που σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821, που περιλαμβάνουν τη σημαία της Επανάστασης, τα όπλα και τις προσωπογραφία των Σπετσιωτών ναυάρχων, καθώς και την οστεοθήκη της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Πολύ σημαντική είναι επίσης και η συμβολή του Άδωνι Κύρου, ο οποίος δώρησε στο μουσείο πολυάριθμα αντικείμενα και νομίσματα διαφόρων περιόδων από το νησί και από άλλες περιοχές που συγκέντρωσε ο ίδιος.

Γοργόνα

Στην άκρη του Παλιού Λιμανιού, κάτω από την εκκλησία της Αρμάτας ένα έργο της γλύπτριας Ναταλίας Μελά.Εκεί θα συναντήσετε κόσμο που περιμένει να βγάλει selfie μπροστά στο άγαλμα της γοργόνας.

Φάρος των Σπετσών

Ένας από τους παλαιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα, ο οποίος μαζί με αυτόν της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου (1837). Aυτός που κοσμεί σήμερα τον παλαιό λιμένα των Σπετσών είναι ο πέτρινος που πρωτολειτούργησε το 1885.Έχει ύψος πύργου 11,6 μέτρα και εστιακό ύψος 27 μέτρα. Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο ενώ είχε μέχρι και έξι φαροφύλακες οι οποίοι φρόντιζαν για την τροφοδοσία και το κούρδισμα του μηχανισμού.

Οικία και ατελιέ Παναγιώτη Τέτση

Ο Τέτσης έζησε στο νησί τα παιδικά του χρόνια και με το σπίτι αυτό έχουν συνδεθεί οι πρώτες του επαφές με τη ζωγραφική και τον κόσμο της τέχνης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ως πρόσφατα δούλευε στο παλιό αυτό σπίτι έχοντας μετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ. Το 2007 ο ζωγράφος, δώρισε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το σπίτι των παππούδων του με σκοπό να δημιουργηθεί μετά το θάνατό του ένα μουσείο που θα στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του.

Άγαλμα Μιαούλη

Πάνω από τον αριστερό προμαχώνα του λιμανιού , δεσπόζει επιβλητικό το μπρούτζινο άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη (1769-1835), θαλασσομάχου του αγώνα της Ανεξαρτησίας και ναυάρχου του ελληνικού στόλου κατά την πρώτη περίοδο του ανεξάρτητου κράτους. Όρθιος, κρατώντας με το ένα χέρι το τιμόνι και με το άλλο το κανοκιάλι, ο Μιαούλης ατενίζει το πέλαγος θυμίζοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τη συνεισφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το άγαλμα στήθηκε το 1993 και στη βάση του βρίσκονται θαμμένα τα οστά του ναυάρχου,που ήρθαν στην Ύδρα το 1985.

Η σχολή Εμποροπλοιάρχων

Η ιστορία της σχολής της Ύδρας είναι μεγάλη και άρηκτα δεμένη με την ίδια τη σύγχρονη ελληνική ναυτιλία.Η Σχολή εμποροπλοιάρχων αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό ναυτικό μνημείο και μια χειροπιαστή έκφραση της ναυτικής μας παράδοσης και συνέχειας. Από το 1930 η σχολή στεγάζεται στο σημερινό κτίριο που ανήκε στους Υδραίους Καραβοκύρηδες Αναστάσιο Τσαμαδό και Αθανάσιο Κουλούρα και έχει παραχωρηθεί στο Δημόσιο αποκλειστικά για την λειτουργία της Σχολής. Το κτίριο αυτό κτίστηκε κατά την χρονική περίοδο 1780-1810. Από την σχολή της Ύδρας έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα περίπου 2.900 πλοίαρχοι.

Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Στο μουσείο εκτίθενται σπουδαία έργα ζωγραφικής του 19ου αιώνα και πλήθος αντικειμένων-κειμηλίων από τον Αγώνα του 1821. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν: η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, φιλοτεχνημένη από το μεγάλο Έλληνα οραματιστή και τυπωμένη στη Βιέννη το 1793 όπως και η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει μία πολύ σημαντική δωρεά με προσωπικά ενθυμήματα του ένδοξου νικητή των Βαλκανικών πολέμων, Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη

Η ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής.Χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, την εποχή της οικονομικής άνθησης της Ύδρας.Λόγω της πολιτικής δραστηριότητας του Λάζαρου Κουντουριώτη, στο αρχοντικό αυτό έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι. Το 1979 η οικία περιήλθε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, ως δωρεά του δισέγγονού του Παντελή Κουντουριώτη και της συζύγου του Φρόσω. Στο μουσείο έχουν διατηρηθεί τα πάντα στην αρχική τους μορφή, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη.

Μυκήνες

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών είναι το κύριο αξιοθέατο της περιοχής αλλά και από τα σημαντικότερα της Αργολίδας. Οι «Πολύχρυσες Μυκήνες», το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, είναι το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Το όνομά τους έχει δοθεί σε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, το μυκηναϊκό, και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκοσμίως την πνευματική δημιουργία και την τέχνη. Ο λόφος των Mυκηνών υπήρξε κατοικημένος ήδη από το 2.500 π.X., η λαμπρότερη όμως εποχή της ιστορίας και της ακμής του συμπίπτει με την Ύστερη Eποχή του Xαλκού από το 1600 μέχρι το 1110 π.X, οπότε άνθισε ο μυκηναϊκός πολιτισμός. Σύμφωνα με το μύθο, οικιστής των Μυκηνών ήταν ο Περσεύς γιός του Δία και της Δανάης, ο οποίος και ηγήθηκε της πρώτης βασιλικής δυναστείας των Μυκηνών. Ακολούθησε η δυναστεία των Πελοπιδών με πρώτο ηγεμόνα τον Ατρέα, γιος και διάδοχος των Ελλήνων στον πόλεμο κατά της Τροίας. Η θέση της ακρόπολης των Mυκηνών, η οποία ήταν φυσικά και τεχνητά καλά οχυρωμένη, υπήρξε προνομιούχος και στρατηγική. Έτσι οι κάτοικοι είχαν υπό τον έλεγχό τους και ρύθμιζαν το εμπόριο με τη νότια Eλλάδα, τη M. Aσία, την Kύπρο και την Αίγυπτο.. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ηγεμόνες των Μυκηνών να αποκτήσουν μεγάλο πλούτο και δύναμη. Οι Μυκήνες κτίστηκαν από τους μυθικούς Κύκλωπες. Τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών που βλέπουμε σήμερα δημιουργήθηκαν σε τρείς φάσεις. Το 1350 π.Χ. περίπου χτίστηκαν τα πρώτα τείχη που περιέκλειαν μόνο το ψηλότερο σημείο του λόφου. Γύρω στο 1250 π.Χ. χτίστηκε η Πύλη των Λεόντων και τα τείχη επεκτάθηκαν αρκετά. Η τελευταία επέκταση των τειχών έγινε στο βορειοανατολικό άκρο των Μυκηνών το 1200 π.Χ. Με τις επεκτάσεις αυτές δημιουργήθηκε η μεγάλη ακρόπολη με ένα πολύ έξυπνο αμυντικό σύστημα. ΄Ετσι , οι Μυκηναίοι κατάφεραν να δημιούργησαν ένα σημαντικό οδικό δίκτυο και ανέπτυξαν το εμπόριο, με αποκορύφωμα τα μέσα του 14ου π.Χ. αι Η παρακμή έφτασε τον 11ο αι. π.Χ., όμως οι Μυκήνες δεν εγκαταλείφθηκαν εντελώς. Η μεγάλη καταστροφή συμπληρώθηκε απ’ τους Ηρακλειδείς. Η άλλοτε πανίσχυρη ακρόπολη μετατράπηκε σε ένα μικρό οικισμό. Το 468 π.Χ. οι Αργείοι κατέστρεψαν τις Μυκήνες και η πόλη δημιουργήθηκε ξανά 3ο π.Χ. αι. αλλά κα πάλι εγκαταλείφθηκε. Ο Παυσανίας το 2ο μ.Χ. αι. θα βρει την πόλη έρημη και πολλά κτίρια μισοκαλυμμένα ήδη από χώμα. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν λίγο μετά τη απελευθέρωση. Το 1841 ο αρχαιολόγος Πιττάκης θα φέρει ξανά στο φως την Πύλη των Λεόντων. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1876 από τον πρωτοπόρο της αρχαιολογίας Ερρίκο Σλήμαν επιβεβαίωσαν τις ιστορίες και τους μύθους που τραγουδούσαν ο Όμηρος και ο Βηργίλιος φέρνοντας στο φως μεγάλο μέρος της λαμπρής ιστορίας το μυκηναϊκού πολιτισμού. Από το 1886 τις έρευνες του Σλήμαν θα συνεχίσει μια άλλη μεγάλη μορφή της αρχαιολογίας ο Χρήστος Τσούντας.

Επίδαυρος

Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στην Επίδαυρο έχει εμφανιστεί εκτός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Άννα Συνοδινού, ο Θανάσης Βέγγος κ.ά. και η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα. Αρχικά διέθετε 34 σειρές ενώ στη συνέχεια, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, επεκτάθηκε με επιπλέον 21 σειρές, με συνολική χωρητικότητα 15.000 θεατών.Η αρμονία αυτού του Θεάτρου οφείλεται στον μοναδικό του σχεδιασμό βασισμένο σ’ ένα κανονικό πεντάγωνο, στο οποίο εγγράφεται η ορχήστρα, καθώς και στη χρήση τριών κέντρων για την χάραξη των καμπύλων σειρών των εδωλίων του κοίλου. Περίφημη είναι και η ακουστική του Θεάτρου αυτού.
Το μνημείο έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Π. Καββαδία τα έτη 1881-83. Αρχικά το 1907 αλλά και κατά την περίοδο 1954-1963 έγιναν εργασίες αναστήλωσης στα θυρώματα των παρόδων, στους αναλημματικούς τοίχους και στις ακραίες κερκίδες του αρχικού τμήματος του κοίλου.Από το 1988 την συντήρηση του Θεάτρου ανέλαβε η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου αναστηλώνοντας αρχικά την ακραία δυτική κερκίδα του επιθεάτρου, το θύρωμα της δυτικής παρόδου και τους δύο αγωγούς απορροής ομβρίων της ορχήστρας. Η φροντίδα του μνημείου είναι συνεχής και αποσκοπεί στην αποκατάσταση των φθορών που υφίσταται το μνημείο από φυσικά αίτια αλλά και από την χρήση του.

Τολό

Το Τολό είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό σε μικρή απόσταση από το Ναυπλίο. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι ταυτόχρονα γραφική, ρομαντική και ειδυλλιακή. Χτισμένo σχεδόν πάνω στην παραλία έχει απέναντι του τρία πανέμορφα νησάκια. Το Κορωνήσι, τη Ρόμβη και το Δασκαλιό. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τις τουριστικές επιχειρήσεις και την αλιεία.Υπάρχει άριστη τουριστική υποδομή, διακρίνεται για τη φυσική του ομορφιά και τη φιλοξενία των κατοίκων του, κι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Κάθε καλοκαίρι γίνεται η «γιορτή της πανσελήνου», με εκδηλώσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου. Το φθινόπωρο στο τέλος Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η γιορτή της «Τράτας». Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, όπου προσφέρονται μαρίδες και κρασί και ακολουθούν γλέντι και χορός

Παραλίες στην Ύδρα

Πλάκες

Από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. πλήρως οργανωμένη με πεντακάθαρα γαλανά νερά. Έχει μικρό βότσαλο και προσφέρει δυνατότητες φαγητού και διαμονής.

Αυλάκι

Μια μικρή τσιμεντένια επιφάνεια πάνω στα βράχια και μπροστά βοτσαλωτή παραλία με υπέροχα νερά.Απέχει 10 λεπτά από το λιμάνι

Βλυχός

Οργανωμένη γραφική παραλία με γκρίζα μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, κατάλληλη και για μικρά παιδιά, είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλεστερες παραλίες του νησιού.

Υδρονέτα

Μια υπέροχη σύνθεση από βράχους δίπλα στα καταγάλανα νερά. Κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά, βρίσκεσαι σε τσιμεντένια πλατφόρμα όπου μπορείς να απλώσεις την πετσέτα σου και να απολαύσεις τον ήλιο.Από τα καλύτερα σημεία για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.

Σπηλιά

Ένα όμορφο σύμπλεγμα από πέτρινες πλάκες µε σκαλοπάτια και εύκολη πρόσβαση για όσους θέλουν μια γρήγορη βουτιά σε πεντακάθαρα βαθιά νερά.Ακριβώς δίπλα στο λιμάνι.

Άγιος Νικόλαος

Η παραλία έχει ανοιχτόχρωμο βότσαλο και υπέροχα καταγάλανα νερά. Είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, οργανωμένη και προσφέρεται για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Καμίνι

Οργανωμένη παραλία με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, δίπλα στο λιμανάκι του ομώνυμου οικισμού Καμίνι.Προσφέρεται για οικογένειες με µικρά παιδιά και θαλάσσια σπορ.

Παραλίες στις Σπέτσες

Άγιοι Ανάργυροι

Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία των Σπετσών. Όμορφη βοτσαλωτή ,με αμμώδη βυθό, οργανωμένη αλλά και ήρεμη προσφέρει και θαλάσσια σπορ.

Βρέλλος

Η πιο νεανική παραλία του νησιού!!!Λευκά βότσαλα,κρυστάλλινα νερά, beach bar,cocktails,μουσική, πλήθος κόσμου, ηλιοκαμένα κορμιά, μυρωδιές αντηλιακού και beach partieς ..ναι, σίγουρα είναι η παραλία που αναζητούν οι νέοι και αυτοί που αισθάνονται νέοι!!! Διαθέτει και γήπεδο beach volley σε απόσταση τέτοια, ούτως ώστε να μην ενοχλεί καθόλου τους λουόμενους όταν παίζουν κάποιοι.

Ζωγερία

Της έχουν δώσει τον τίτλο της καλύτερης παραλίας του νησιού, και όχι άδικα.Μια μαγική παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα κρυστάλλινα νεράΕξαιρετικό φυσικό τοπίο με καταπράσινα πεύκα και ελαιόδεντρα. . Είναι οργανωμένη προσφέροντας τα πάντα στους επισκέπτες της.

Καϊκι

Η πιο κοσμική παραλία του νησιού. Μεγάλη σε μήκος και με πληθώρα beach bar για φαγητό, ποτό και water sports. Απολαμβάνεις το μπάνιο σου αλλά κι ένα χαλαρωτικό μασάζ στη ξαπλώστρα σου!

Άγιος Μάμμας

Είναι η παραλία της χώρας.Παρόλο ότι είναι δίπλα στο λιμάνι,τα νερά είναι πεντακάθα.Αμμουδερή σε όλο της το μήκος.Δεν είναι οργανωμένη,αλλά είναι δίπλα σε όλα τα μαγαζιά από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ότι χρειάζαστε.

Αγία Μαρίνα

Από τις πιο δημοφιλείς παραλιές του νησιού.Η κοντινή της απόσταση από την χώρα δημιουργεί συνοστισμό την υψηλή περίοδο του καλοκαιριού.Η παραλία είναι αμμώδης με λεπτό βοτσαλάκι δίπλα στην άκτη.Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και απάνεμη,ήρεμη.Είναι οργανωμένη ,με πολλά beach bar και ταβερνούλες.

Ξυλοκέριζα

Είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να κολυμπήσουν σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον και να χαλαρώσουν στην πανέμορφη αμμουδιά της. Πολύ ήσυχη, με πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά, σε έναν πολύ όμορφο φυσικό κόλπο και οργανωμένη.

Αναχωρήσεις κάθε Πέμπτη

7,14,21 & 28/7 - 4,11,18 & 25/8 - 1 & 8/9
από 165€

Περιλαμβάνονται:

 • Τρείς (3) διανυκτερεύσεις, όπως αναφέρονται στον αναλυτικό μας τιμοκατάλογο.
 • Πλούσιο πρωινό σε μπουφέ ή ημιδιατροφή στον χώρο του ξενοδοχείου καθημερινά.
 • Μετακινήσεις , περιηγήσεις και ξεναγήσεις και εκδρομές με πολυτελή λεωφορεία σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα.
 • Έλληνας έμπειρος συνοδός-αρχηγός του γραφείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης .
 • ΦΠΑ.

Δεν περιλαμβάνονται:

 • Τέλη διαμονής: 3*1,5€ ανα δωμάτιο ανα διανυκτέρευση.
 • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά.
 • Προαιρετική εκδρομή Σπέτσες και Ύδρα.
 • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα, θεάματα, αρχαιολογικούς χώρους και γενικά όπου απαιτείται.
 • Ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναγράφεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.
 • Ειδική ασφάλεια Covid-19: 15€. Ζητήστε αναλυτικότερες πληροφορίες.