1η ημέρα:Θεσσαλονίκη – Μπολόνια

Συγκέντρωση 07.30π.µ το πρωί στο αεροδρόµιο Μακεδονίας και αναχώρηση µε τη Ryan air για τη Μπολόνια της Ιταλίας. Υπήρξε η κοιτίδα του πολιτισµού, µόρφωσης και σπουδών. Πριν φθάσουµε στο κατάλυµά µα θα επισκεφθούµε το Ναό της Παναγίας του Αγίου Λουκά βρίσκεται στο λόφο Guardia, ένα από τα σύµβολα της Μπολόνια. Η πάνω από 600 καµάρες στοά, µοναδική στον κόσµο για το µήκος της, σχεδόν τέσσερα χιλιόµετρα (3.796 m), συνδέει το ναό µε την πόλη (Porta Saragoza).Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Λίγες ώρες ανάπαυσης. Δείπνο στο ξενοδοχείο. Βραδινή βόλτα στη Μπολόνια.

2η ημέρα:Μπολόνια

Πρωινό και η ηµέρα σήµερα είναι αφιερωµένη στην πόλη που έχει µία χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και ένα άριστο διατηρηµένο ιστορικό κέντρο. Θα ξεκινήσουµε από την πλατεία Piazza Maggiore. Η σηµερινή τηςεµφάνιση αντιπροσωπεύει σε γενικές γραµµές τη διαµόρφωσή της από τον 15ο αιώνα. Η πλατεία ωστόσο προϋπήρχε από τον Μεσαίωνα, και συγκεκριµένα από τον 12ο αιώνα. Σειρά έχει ο Καθεδρικός ναός της Μπολόνια, αφιερωµένος στον πολιούχο της, Άγιο Πετρόνιο. Βρίσκεται πάνω στην κεντρική πλατεία Piazza Maggiore. Η εξωτερική της εµφάνιση δεν είναι και τόσο καλή. Εσωτερικά όµως είναι τεράστια και εντυπωσιακή, µε δωρεάν είσοδο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν το αντίγραφο εκκρεµούς του Φουκώ, καθώς και τα ζωγραφισµένα ζώδια στο πάτωµα της εκκλησίας. Συνέχεια έχει το σιντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana del Nettuno). Επιβλητικό γεµάτο ιστορία και πηγή έµπνευσης ανά τα χρόνια για διάφορες προσωπικότητες. Μέσα σε αυτές και τα αδέλφια Maserati που εµπνεύστηκαν από την τρίαινα του ποσειδωνα για να δηµιουργήσουν το σήµα της διάσηµης εταιρίας αυτοκινήτων.Στη γύρω περιοχή είναι οι πύργοι Asinelli και Garrisenda που βρίσκονται δίπλα-δίπλα στο κέντρο της πόλης και αποτελούν το σήµα κατατεθέν της Μπολόνια. Ο πύργος των Asinelli είναι ο ψηλότερος µεσαιωνικός πύργος που διασώζεται µε ύψος 97 µέτρα και µία µικρή κλίση 1,3µοίρες, ενώ ο µικρότερος είναι των Garisenda µε 48 µέτρα και γέρνει 4 ολόκληρες µοίρες! Δίπλα θα έχουµε τη δυνατότητα να επισκεφθούµε το Αρχιγυµνάσιο της Μπολόνια (Archiginnasio di Bologna) είναι το αρχαιότερο πανεπιστήµιο του Δυτικού κόσµου, αφού χρονολογείται από το 1088! Στη βιβλιοθήκη µπορεί κανείς να βρει πάνω από 500,000 κείµενα και 12,000 χειρόγραφα, όλα µεσαιωνικά! Θα σας ενθουσιάσει η εξαιρετική του αρχιτεκτονική και οι πανέµορφες τοιχογραφίες του, ενώ µε µόλις 3ε θα έχετε πρόσβαση στην αίθουσα ανατοµίας (teatro anatomico), από όπου ξεκίνησε η διδασκαλία της ανατοµίας, µε δηµόσιες εγχειρήσεις µπροστά σε κοινό. Χρόνος ελεύθερος για φαγητό. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα:Μπολόνια – Πάρµα – Μόντενα – Μπολόνια

Μετά το πρωινό αναχωρούµε για την Πάρµα, την πασίγνωστη πόλη για τα κορυφαία γευστικά της δώρα. Ο σχεδιασµός της πόλης είναι διαφορετικός από της Μπολόνια µια και χωρίζεται στα δύο από τον ποταµό Πάρµα. Πρώτη µας επίσκεψη είναι το Palazzo della Pilotta. Αυτό το επιβλητικό παλάτι, δεσπόζει στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα παραδείγµατα της σπουδαίας αρχιτεκτονικής της πόλης. Σήµερα, στον χώρο του, στεγάζει αρκετά µουσεία και γκαλερί. Επιπλέον, στο εσωτερικό του υπάρχει η βιβλιοθήκη Palatina, που διαθέτει σηµαντικά έργα και ένα ιστορικό θέατρο. Η κατασκευή του παλατιού ξεκίνησε το 1583.Ολόκληρη η πλευρά της Piazza del Duomo είναι ο καθεδρικός ναός, µια ρωµανική βασιλική που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, η ευρεία πρόσοψή του φτιάχνει ένα εντυπωσιακό σύνολο µε το καµπαναριό 63 µέτρων του ναού και το ψηλό οκταγωνικό βαπτιστήριο ακριβώς στα αριστερά του. Πίσω από τον καθεδρικό ναό της Πάρµα, η µονή εκκλησία San Giovanni Evangelista είναι ένα αναγεννησιακό κτίριο (1510) µε µπαρόκ πρόσοψη που προστέθηκε έναν αιώνα αργότερα. Στον θόλο είναι περισσότερες τοιχογραφίες ζωγραφισµένες από τον Correggio και τον µαθητή του Parmigianino το 1521-23. Ενδιάµεσα θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος για καφέ και φαγητό. Εφόσον µιλάµε για Ιταλία δε γίνεται το µενού να µην περιλαµβάνει µακαρονάδες και πίτσες. Όµως, η Πάρµα φηµίζεται επίσης για τη παρµεζάνα και το προσούτο ντι Πάρµα. Αναχώρηση για την πόλη των γρήγορων αυτοκινήτων, τη Μόντενα. Εδώ θα δούµε το Palazzo Ducalle, ιστορικό κτίριο που δεσπόζει στην πλατεία Roma. Σειρά έχει ο καθεδρικός ναός της Μόντενα είναι ρωµανική εκκλησία της πόλης Μόντενα της Ιταλίας και αποτελεί ένα από τα πιο σηµαντικά ρωµανικά κτήρια της Ευρώπης. Είναι, επίσης, Μνηµείο της Παγκόσµιας κληρονοµιάς,που εγκαινιάστηκε το 1184. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό στην πλατεία Grande η οποία γύρω στο δεύτερο µισό του 17ου αιώνα και ήταν όχι µόνο ο τόπος στον οποίο ασκήθηκε η πολιτική εξουσία των εκπροσώπων των πολιτών, αλλά και η έδρα της θρησκευτικής εξουσίας. Απολαύστε την ατµόσφαιρα αυτού του µνηµείου παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO. Σειρά έχει φυσικά η επίσκεψη στο µουσείο της Ferrari. Θα µάθουµε για τη ζωή και το έργο του πατέρα της αυτοκρατορίας Ferrari-Enzo Ferrari. Θα δούµε µερικά από τα πιο αξιοσηµείωτα αυτοκίνητα Ferrari από όλη την ιστορία. Επιστροφή στη Μπολόνια. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα:Μπολόνια – Φεράρα – Ραβέννα – Μπολόνια

Πρωινό και αναχώρηση για το Αναγεννησιακό διαµάντι τη Φεράρα, ίσως τη γοητευτικότερη πόλη της Εµίλια-Ροµάνα. Εδώ θα δούµε το Κάστρο Este που χτίστηκε ως αµυντικό κάστρο στα τέλη της δεκαετίας του 1300, περιβάλλεται από µία τάφρο γεµάτη µε νερό. Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην περιοχή της Unesco. Ένα από τα πιο ελκυστικά πράγµατα για τη Φεράρα είναι η χάρη µε την οποία µετακινείται ανάµεσα στη µεσαιωνική και την αναγεννησιακή εποχή. Για να αισθάνεστε σαν να έχετε ξαναγυρίσει στο Μεσαίωνα, κάντε µια βόλτα στη µακρά Via delle Volte. Κάτω από τα πόδια είναι στρογγυλεµένες λιθόστρωτες, και πάνω από το κεφάλι είναι τα δωµάτια και οι διάδροµοι µεταξύ των κτιρίων που αποτελούν µια σειρά από τοξωτές σήραγγες. Ελεύθερος χρόνος στη κεντρική πλατεία Piazza Del Municipio που κάποτε ήταν η «αυλή» του Δούκα. Θα έχουµε στη συνέχεια θα δούµε το Palazza dei Dimanti µε µία πρόσοψη που αποτελείται από 850 όγκους λευκού µαρµάρου µε ροζ ραβδώσεις. Έπειτα αναχωρούµε για τη Ραβέννα, την πόλη που δε µοιάζει µε καµία άλλη στην Ιταλία. Θα νιώσουµε να ταξιδεύουµε πίσω στους χρόνους τους Βυζαντινούς αφού η Ραβέννα κρατά ζωντανή την Βυζαντινή παράδοση. Το µέρος που θα ξεκινήσουµε, τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά, είναι αυτό το βαπτιστήριο τούβλου του 5ου αιώνα στην καρδιά της πόλης. Το οκταγωνικό κτίριο είναι ένα από τα παλαιότερα της Ραβέννας και θεωρείται το καλύτερο και πληρέστερο παράδειγµα του παλαιοχριστιανικού βαπτιστηρίου που σώζεται σήµεραν και απεικονίζει το Βάπτισµα του Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Είναι ένα από τα σηµαντικότερα παραδείγµατα της παλαιοχριστιανική Βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής στη δυτική Ευρώπη αποτελεί η Βασιλική του Αγίου Βιταλίου.Η κατασκευή της ξεκίνησε το 527 και ολοκληρώθηκε το 546. Είναι περισσότερο γνωστή για τον πλούτο των Βυζαντινών ψηφιδωτών της, τα µεγαλύτερα και καλύτερα διατηρηµένα εκτός Κωνσταντινούπολης. Η εκκλησία είναι τεράστιας σηµασίας για τη Βυζαντινή τέχνη, καθώς είναι η µόνη µεγάλη εκκλησία από την περίοδο του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ που σώζεται ουσιαστικά ανέπαφη µέχρι σήµερα. Ελεύθερος χρόνος στην κεντρική πλατεία. Επιστροφή στη Μπολόνια. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα:Μπολόνια – Ρίµινι – Μπολόνια

Μετά τοπ πρωινό σήµερα θα επισκεφθούµε το Ριµινι. Θα περάσουµε από το κοιµητήριο των πεσόντων της θρυλικής Γ. Ελληνικής ορεινής ταξιαρχίας η δράση της οποίας υπήρξε καθοριστική για την κατάληψη της πόλης από τους συµµάχους τον Σεπτέµβριο του 1944. Συνέχεια έχει το Tempio Malatestiano που χτίστηκε σε µια παλαιότερη µεσαιωνική εκκλησία και ολοκληρώθηκε σε στυλ πρώιµης αναγέννησης µεταξύ 1447 και 1460. Η πρόσοψη σχεδιάστηκε από τον Leon Battista Alberti, ο οποίος έλαβε έµπνευση από το Αψίδα του Αυγούστου, και ήταν η πρώτη που βασίστηκε στις ρωµαϊκές παραδόσεις, στις αρχές της Αναγέννησης. Στον κεντρικό δρόµο του Ρίµινι, βρίσκεται το παλαιότερο γνωστό ρωµαϊκό θριαµβευτικό τόξο της Βόρειας Ιταλίας, Corso di Augusto, που χτίστηκε το 27 π.Χ. για να τιµήσει την κατασκευή της Via Flaminia. Η πολιτιστική καρδιά της πόλης είναι η Piazza Cavour, όπου συγκεντρώνονται πολλά σηµαντικά αξιοθέατα του Ρίµινι. Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το Σιντριβάνι Pigna, το οποίο συχνά αποκαλείται Πεύκο, επειδή στην κορυφή του σιντριβανιού υπάρχει ένας κώνος από έλατο – σύµβολο της ανεξαρτησίας της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας. Το ίδιο το συντριβάνι είναι κατασκευασµένο από λευκό µάρµαρο σε τρεις βαθµίδες δακτυλίων. Όµορφες προσόψεις µεσαιωνικών ανακτόρων όπως το Palazzo Communale, το παλάτι των πρεσβυτέρων ( Palazzo del Podesta) και Palazzo dell’Arengo.Υπάρχει ένα δηµόσιο κτίριο θεάτρου και ένα µνηµείο του Πάπα Παύλου Ε’ στην πλατεία. Χρόνος ελεύθερος. Επιστροφή στο ξενοδοχείο µας. Δείπνο. Διανυκτέρευση

6η ημέρα:Μπολόνια – Μάντοβα – Σιρµιόνε – Μπολόνια

Πρωινό και αναχώρηση για Μάντοβα, µια πόλη της οποίας ο σχεδιασµός και η ανάπτυξη ενσαρκώνουν τα κύρια ιδανικά της Ιταλικής Αναγέννησης. Ένα από τα πιο διάσηµα µνηµεία στη Μάντοβα είναι το Palazzo del Te. Το παλάτι χτίστηκε τον 16ο αιώνα από έναν µαθητή του Raphael Giulio Romano. Ο Ροµάνο ζωγράφισε τους τοίχους του παλατιού µε τοιχογραφίες που εξακολουθούν να εκπλήσσουν τη φαντασία. Η Βασιλική του Sant Andrea κατέχει µια ξεχωριστή θέση στη λίστα µε τα αξιοθέατα της Μάντοβα. Ένα πολύ όµορφο κτίριο του 15ου αιώνα που συνδυάζει αρµονικά πολλά διαφορετικά στυλ – από γοτθικό έως µπαρόκ. Συνέχεια έχει το Palazzo Ducale που χτίστηκε για πάνω από 400 χρόνια και περιλαµβάνει πολλά κτίρια. Εκπρόσωποι της κυρίαρχης δυναστείας Γκονζάγκα επέκτειναν συνεχώς την κύρια κατοικία τους. Η συνολική έκταση όλων των εγκαταστάσεων του Palazzo Ducale στη Μάντοβα είναι πάνω από 34.000 τετραγωνικά µέτρα. Επιπλέον, το συγκρότηµα περιλαµβάνει 15 κήπους και αυλές. Το παλάτι είναι συγκρίσιµο σε πλούτο µε το Βατικανό.Ο Sant’Andrea είναι ο µεγαλύτερος καθεδρικός ναός στη Μάντοβα, περιέχει ιερά λείψανα – αγγεία µε το αίµα του Χριστού που συλλέχθηκαν από την πληγή του Σωτήρα από τον Ρωµαίο λεγεωνάριο Λόγγινο. Η όλη κλίµακα της εκκλησίας είναι ρωµαϊκή και το κεντρικό της τόξο, το µεγαλύτερο από όλα, τονίζεται ιδιαίτερα µε µικρότερα αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρίσκονται πλάι του. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και καφέ. Αναχωρούµε για Sirmione την πιο γραφική και ενδιαφέρουσα πόλη που βρίσκεται στις ακτές της λίµνης Garda. Από την είσοδο της πόλης κιόλας, ξεχωρίζει το φρούριο. Περνάµετη γεφυρούλα πάνω από την τάφρο, µπαίνουµε στην είσοδο καιείµαστε µέσα στην πόλη. Αν ανεβείτε στο κάστρο, θα απολαύσετε καταπληκτική θέα. Βλέπετε από ψηλά, πανοραµικά όλο το ακρωτήρι της Sirmione. Είναι το καλύτερα διατηρηµένο µεσαιωνικό κάστρο στην περιοχή. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα. Επιστροφή στη Μπολόνια. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

7η ημέρα:Μπολόνια – Πάδοβα – Θεσσαλονίκη

Αφού πάρουµε το πρωινό µας θα αναχωρήσουµε προς το αεροδρόµιο του Τρεβίζο για την απογευµατινή µας πτήση προς Θεσσαλονίκη. Στο δρόµο µας θα κάνουµε µία στάση στην Πάδοβα. Σηµαντικό αξιοθέατο είναι το δεύτερο παλαιό Πανεπιστήµιο της Ιταλίας που ξεκίνησε το 1222 από µία οµάδα φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστηµίου της Μπολόνια. Ήταν το πρώτο κέντρο του ανθρωπισµού και επικεφαλής στις ιατρικές επιστήµες, την αστρονοµία και τη φυσική. Ο Γαλιλαίος δίδαξε εδώ, ο Κοπέρνικος σπούδασε εδώ, και το 1678, το πρώτο πανεπιστηµιακό δίπλωµα στον κόσµο απονεµήθηκε σε µια γυναίκα εδώ. Επίσης, ο Ιωάννης Καποδίστριας σε ηλικία 17 ετών σπούδασε στο Πανεπιστήµιο και πήρε το πτυχίο του ως ιατρός το 1797 και επέστρεψε στην Κέρκυρα.Η Prato della Valle, είναι µια από τις µεγαλύτερες ελλειπτικές µνηµειακές πλατείες στην Ευρώπη (88.620 τ.µ.), δεύτερη µόνο µετά την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Τέσσερις λεωφόροι τη διασχίζουν για να συναντηθούν στο κεντρικό καταπράσινο νησί που ονοµάζεται Isola Memmia. Υπάρχουν 78 αγάλµατα επιφανών προσωπικοτήτων που συνδέονται µε την πόλη της Πάντοβα, όπως ο ιδρυτής Τρωικής καταγωγής Antenore, ο Tito Livio, ο Pietro D’Abano, ο µουσικός Giuseppe Tartini, ο Galileo Galilei, ο Francesco Petrarca και πολλοί άλλοι. Ελεύθερος χρόνος για φαγητό. Αναχωρούµε για το Αεροδρόµιο του Τρεβίζο και παίρνουµε την πτήση της επιστροφής µας. Άφιξη το βραδάκι στην πόλη µε πολύ όµορφες αναµνήσεις και εικόνες από το ταξίδι µας

RYANAIR

18/09…SKG BLQ…09.15-10.15

24/09…TSF SKG…18.35-21.25

18-24/09

Best Western Plus Tower Hotel Bologna
1380€

18-24/09

Best Western Plus Tower Hotel Bologna
Διαφορά Μονόκλινου....+ 260€

ΛΟΓΩ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕ RYANAIR ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 450 ΕΥΡΩ/ΑΤΟΜΟ ΜΕΧΡΙ 07/07!!!!!!

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ 25 ΑΤΟΜΑ

Στην τιμή Περιλαμβάνονται

-Αεροπορικό εισιτήριο απ’ ευθείας πτήση με Ryanair

-Σακίδιο πλάτης και αποσκευή 20 κιλών

-Διαμονή στο 4****Best Western Plus Tower Hotel Bologna

Ημιδιατροφή καθημερινά

-Μεταφορές και περιηγήσεις με Ελληνικό λεωφορείο

Ελληνόφωνος ξεναγός από Θεσσαλονίκη

-Συνοδός του γραφείου μας

-Ασφάλεια αστικής ευθύνης

-Φόροι αεροδρομίων

-Φ.Π.Α

Στη τιμή ΔΕΝ Περιλαμβάνεται

-Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς και εκθεσιακούς χώρους.

-Φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο στη Μπολόνια

-Check points +20euro/άτομο